Menu

Nalatenschapsplanning/testament

Het is verstandig om bij leven al te besluiten hoe uw erfenis straks verdeeld moet worden om zo na uw overlijden juridische, financiële en fiscale vragen voor uw nabestaanden te voorkomen. Wilt u dat het volgens de wet gaat of heeft u andere wensen? En weet u wat u weten moet om die keuze te maken? Erft u automatisch van elkaar als u niet getrouwd bent maar wel een samenlevingscontract hebt? Wie erft als u geen kinderen heeft? Kunt u uw kinderen onterven? Wanneer u gescheiden bent met minderjarige kinderen, heeft uw ex dan na het overlijden de beschikking over uw vermogen? Hoe voorkomt u dat uw gemakzuchtige kinderen uw vermogen verspillen? Allemaal vragen die u het liefst voor uw overlijden beantwoord heeft.

Ik kan u bij uw nalatenschapsplanning helpen en adviseren en ik denk mee over aan wie u uw bezit wilt nalaten en hoe u dat geregeld wilt hebben. Het kan een echte puzzel zijn om tot een passend testament te komen. Mensen zien daar tegen op, stellen het vaak uit en zijn dan erg blij als we het samen met een notaris eindelijk geregeld hebben.

Praktijkvoorbeelden:

Onterven van de kinderen?
Vader en moeder hebben de laatste jaren nogal wat meningsverschillen gekregen met hun kinderen. Ze overwegen hun kinderen te onterven, ook omdat die het al goed genoeg hebben, ze hebben de erfenis niet nodig. Na intensief overleg met mij besluiten ze dit toch niet te doen, het gaat immers wel erg ver om je kind te onterven. Bovendien kan een onterfd kind altijd nog een bepaald erfdeel opeisen. Het besluit wordt om de kinderen de helft te laten erven en de andere helft direct aan de kleinkinderen na te
laten. Dat deze keuze fiscaal minder gunstig uitpakt, nemen ze voor lief.

Keuze erfgenamen
Een alleenstaande vrouw, zonder kinderen twijfelt al lange tijd aan wie ze haar bezit wil nalaten. Haar vrienden hebben het niet nodig, familie heeft ze nauwelijks. Na een gesprek met mij hakt ze de knoop door. Ze laat haar vermogen deels aan een zorgvuldig gekozen goed doel na en deels aan haar nichtje. Omdat het nichtje nogal kwetsbaar is, kiest ze voor een goede vriend als executeur; hij zal te zijner tijd alles voor haar nichtje regelen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Ik nodig u van harte uit om een afspraak te maken om vrijblijvend van gedachten te wisselen over uw situatie, wensen en mogelijkheden.

Maak een afspraak